V Medzilaborciach realitujú prvú etapu projektu Warholcity

18.08.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 18. augusta (TASR) - Dovedna 3 milióny korún získalo mesto Medzilaborce na realizáciu prvej etapy projektu Warholcity - Zmena imidžu mesta, ktor...
Medzilaborce 18. augusta (TASR) - Dovedna 3 milióny korún získalo mesto Medzilaborce na realizáciu prvej etapy projektu Warholcity - Zmena imidžu mesta, ktorého cieľom je rozvoj cestového ruchu. Financie získala samospráva z grantovej schémy na podporu cestovného ruchu.

Realizované akcie v rámci projektu pozdvihnú intravilán mesta, ktoré by sa tak mohlo stať novým strediskom medzinárodného turizmu na východe Slovenska. V meste vymieňajú autobusové zastávky, menia fasády budov tak, aby pripomínali tvorbu kráľa pop-artu Andyho Warhola a pod. \"Budú sa opakovať štyri základné motívy warholovskej tvorby, je to cambellovka, kvety, odtlačky topánok a jeho tvár, čiže tieto motívy budú vyhotovené vo viacnásobných farebných variáciách tak, aby to bolo zakomponované do prostredia, \" uviedol dnes pre TASR Adrián Kaliňák z Mestského úradu v Medzilaborciach. Dodal, že momentálne prebiehajú práce na troch fasádach a sú rozbehnuté práce aj na bilboardoch, ktoré budú osadené na budovách.
Umelecká zbierka Andyho Warhola, umiestnená v rovnomennom múzeu moderného umenia, láka síce obdivovateľov kráľa pop-artu z celého sveta, no nevyhovujúca infraštruktúra a nedostatok potrebných informácií vo svetových jazykoch sa stali neraz brzdou návštevnosti Medzilaboriec. Napriek tomu múzeum navštívilo počas tohto leta už vyše 3 tisíc návštevníkov, najmä zo zahraničia.
Návštevníci zo zahraničia, napríklad motorkári z Rakúska, Nemecka alebo Holandska, sa sťažujú, že v rámci regiónu je málo kempingov, ktoré by im vyhovovali, povedal Rastislav Soták z medzilaboreckého Múzea moderného umenia Andyho Warhola. \"Robia to asi takým spôsobom, že sa dostávajú na poľskú stranu do kempingov, ktoré sú vyhovujúce najmä z hygienických dôvodov, ale aj bezpečnosti a opätovne sa vracajú k nám na Slovensko, \" dodal.
Cieľom druhej etapy projektu s nákladmi zhruba 30 miliónov korún bude komplexná rekonštrukcia miestnych komunikácií, oprava verejného osvetlenia a vybudovanie miniskanzenu v areáli miestneho amfiteátra a pod. Ďalší projekt počíta tiež s vybudovaním mestského informačného strediska.
Medzilaborecká samospráva, ktorá projekt pripravila, sa podieľa už aj na vytvorení jeho tretej etapy. Tá sa dotkne skvalitnenia súčasných možností kultúrneho a športového vyžitia Medzilaborčanov a návštevníkov mesta. Konkrétne pôjde o obnovu miestnej plavárne, telocviční a lesoparku.
 

Vyberte región